skip to Main Content
041 522 745 info@motivacijazauspeh.com
Zmanjšajte Ali Odpravite Tesnobo, Anksioznost Na Naraven Način

Zmanjšajte ali odpravite tesnobo, anksioznost na naraven način

Se vam potijo dlani, vas boli želodec, vam močno razbija srce, vas preplavljajo neprijetne misli?

Ne, ne umirate; imate napad panike!

Tesnoba ali anksioznost vpliva na stotine milijonov ljudi po svetu. Nekaterim povzroča rahlo nelagodje in stisko, za druge pa so simptomi izčrpavajoči, zaradi česar ne morejo več opravljati vsakodnevnega dela, se izolirajo pred družbo s tem, da se izogibajo nekaterim krajem, ljudem ali situacijam v celoti.

Če se sami ali vaš bližnji ubadate z razdražljivostjo, tesnobo, vam sporočam, da obstaja nekaj taktičnih pristopov za zmanjševanje tesnobe.

Podobno kot strah, je tesnoba čustveni odziv, ki je zasnovan tako, da nas vodi iz nevarnosti. Strah se običajno pojavi v prisotnosti razpoznavne grožnje, medtem ko se tesnoba ponavadi pojavlja v odsotnosti tega.

Z drugimi besedami tesnoba ali anksioznost je posledica naših misli, skrbi, težav, povezanih s strahom ne pa dejanskega obstoja dejstev, ki povzročajo sam strah.

Pri odpravljanju tesnobe ali vsaj zmanjševanju njenih učinkov je pomembno, da razvijemo zavest o tem, zakaj do tesnobe prihaja.

Obstajajo 3 področja v možganih, od koder strah izvira;

  • Čelni korteks; Daje smisel izkušnjam in organizira interakcijo s svetom. To je organ spomina in predvidevanj ter nadzornik doživljanja in vedenja; prepoznava razlike med “vrvjo in kačo” in s tem usmerja odzivanje nižjih centrov. Pomembno je, da vemo, da niso vse misli, ki jih imamo resnične in racionalne.
  • Hipokampus; tu se shranjujejo spomini in čustva. V določeni situaciji možgani avtomatično povežejo dogodek s spomini; če so bile vaše izkušnje v preteklih situacijah negativne, se sproži tesnobni odziv.
  • Amigdala; odgovorna za fizične reakcije našega telesa v stanju tesnobe. Napete mišice, razbijanje srca ali potne dlani, so rezultat povečanega delovanja tega dela možganov in je odgovor na resnične ali domnevne nevarnosti.

Pomembno je, da prepoznamo, kje se sproži strah, da pridemo do vzrokov in kasneje do učinkovitega odpravljanja težav.

Čeprav obstaja veliko načinov za prepoznavanje in odpravljanje tesnobe, je v nadaljevanju opisanih nekaj najbolj učinkovitih, da umirite svoj um in zmanjšate možnost spodbujanja svoje AMIGDALE.

ODPRAVIMO TESNOBO NA NARAVEN NAČIN 

  1. PRAKTICIRAJMO KOGNITIVNO DIFUZIJO

Kognitivna fuzija se zgodi, ko si dovolimo verjeti, da so naše negativne skrbi, misli ali vizije realnost. Pomembno je, da se zavedamo, da samo zato, ker “mislimo”, da se bo nekaj slabega zgodilo, ne pomeni, da se bo tudi zgodilo. Učimo se opazovati negativne misli ali slike in se jih zavejmo ne da bi nujno sumili, da bodo postale realnost – KOGNITIVNA DIFUZIJA. To je bistvenega pomena, da se tesnoba zmanjša.

  1. PRAKTICIRAJMO OPTIMIZEM

Bolj verjetno je, da se bodo počutili zaskrbljene pesimisti kot optimisti, saj so za pesimiste črne misli same po sebi izziv. Prizadevajte si za odpravo misli, ob katerih se počutite slabo. Dejstvo je, da ob razmišljanju, da bo zagotovo šlo nekaj narobe, narobe tudi gre. Zato uporabljajmo vzpodbudne in pozitivne misli, ki so učinkovite pri zmanjšanju tesnobe.

  1. GLOBOKO DIHANJE

Da odpravimo tesnobo, se moramo zavedati dihanja, ga upočasniti. S tem se zmanjša aktivnost AMIGDALE. Globoki vdihi in dolgi izdihi v ponavljajočih intervalih, nam bodo omogočili sprostitev.

  1. SPROSTITE MIŠICE

Povečano delovanje AMIGDALE, povzroča mišično napetost. Sproščanje na fizični način je pomemben dejavnik v odpravljanju simptomov tesnobe kot je mišična napetost; različne vrste vadbe nam bodo omogočile zmanjšati tesnobo. Fizični napor je nekaj, kar vaše telo potrebuje, da zmanjša adrenalin v telesu.

  1. MEDITACIJA

Dokazano je, da zmanjšuje aktivnost AMIGDALE in posledično zmanjša tesnobo. Meditacija je koristna tudi za izboljšanje simptomov, povezanih s stresom, kot so: visok krvni tlak, nespečnost in izboljša vašo splošno sposobnost,da se sprostite.

  1. ZAGOTOVITE SI DOVOLJ SPANJA

Spanec je bistvenega pomena za zmanjševanje tesnobe in stresa; pomembna je dolžina in kakovost. Raziskave so pokazale, da se aktivnost AMIGDALE zmanjšuje, glede na dolžino in kvaliteto spanja.

Nastavitve zasebnosti
Ime Omogočeno
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
Hot Jar
Uporabljamo Hot Jar program za pregled klikov na strani
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Back To Top