skip to Main Content
041 522 745 info@motivacijazauspeh.com
KAKO SPREMENITE ODLAŠANJE “ZAČENJAM JUTRI” V “ZAČNEM TAKOJ”

KAKO SPREMENITE ODLAŠANJE “ZAČENJAM JUTRI” V “ZAČNEM TAKOJ”

Ste razmišljali, da lahko svoje odlašanje v trenutku spremenite?

Pričnite s preprostim eksperimentom – porabite 15 minut na dan, da se naučite novega jezika.  Načrtujte ta kratek čas za vsak dan in osvajajte novo veščino.

Spremembo boste uvajali torej postopno; če nekaj počnete vsak dan, postane to vaša dnevna rutina in so vaše možnosti za obvladovanje večje.

Ker pa ima dan samo 24 ur, vas bo ta omejitev prisilila, da se odločite, kaj je za vas resnično pomembno in si teh 15 minut v dnevu tudi načrtujete.

Vsak od nas ima običajno svoj urnik zelo zaseden; zato poskrbimo za strateško prilagajanje novih stvari v naš delovnik.

Ko imate družino, zaposlitev in druge obveznosti boste svoje Sanje in Cilje morali prilagoditi dnevnemu ritmu, drugače jih ne boste dosegli ali pa vsaj ne pravočasno.

Ta nasvet ni namenjen ljudem, ki dosežejo svoje Sanje enkrat ali dvakrat v celotnem življenju; namenjen je ljudem, ki želijo svoje Cilje dosegati vse leto.

Ko date prednost učenju, kako strateško ravnati s svojim časom, boste z doslednostjo razvili zagon, s čimer pride samozaupanje in motivacija, s tem pa navdih in drzne ideje.

Doslednost vam torej prinese rutino, ki je jasen pokazatelj, kam greste.

5 KORAKOV ZA VAŠ NAPREDEK

1. DOLOČITE JASEN CILJ

Kaj resnično želite storiti glede svojega Cilja in Sanj?

Če glede svojega Cilja ne najdete 15-30 minut časa na dan, potem vaš motiv ni dovolj močan.

Ko nekaj dosledno izvajate 15-30 minut dnevno, bo to postajalo pomemben del vašega življenja; začeli boste dosegati eksponentne rezultate.

Sčasoma začnete pridobivati zagon, razvijate kompetence pri tem kar počnete. Vaša  strast in navdušenje vam omogočita Uspeh na področju, ki ga razvijate.

2. OBLIKUJTE SVOJO DNEVNO RUTINO

Najprej natančno preverite, koliko časa porabite za določene prioritete, ki jih imate v svojem urniku; ugotovili boste, da več kot polovico delovnega časa porabite za nenačrtovane zadeve, ki vam ne prinašajo, še manj pa vam koristijo: brskanje po socialnih omrežjih, gledanje TV …

Ustvarite si torej prostor in čas za delo na vašem Cilju.

Prve stvari, ki jih opravite zjutraj, vam dajo zagon za celoten dan, zato skrbno načrtujte Uspešno Jutranjo rutino.

3. UPORABITE “POMODORO” TEHNIKO

Pomodoro tehnika je način upravljanja s časom; razvil jo je Francesco Cirillo, kones 80-tih.

Tehnika uporablja časovnico, kjer delo razbijemo na intervale, običajno dolžine 25 minut in jih ločimo s krajšimi odmori. Ti intervali se imenujejo »pomodoro« (po italijanski besedi paradižnik in kuhinjskem časovniku v obliki paradižnika).

Ni vam potrebno upoštevati 25-minutne časovnice; če vam odgovarja si prilagodite na krajši (10 minutni) ali daljši (90-minutni) čas.

Bistvo je, da ostanete v tem času popolnoma fokusirani in ko se timer izteče, si vzamete krajši odmor – nagrada za osredotočenost.

Ugotovili boste, kako vam bo vaša dnevna rutina postaja vse bolj prijetna in želena; komaj boste čakali, da pričnete z delom, časovnica vašega Fokusa pa se bo pričela podaljševati.

Ker bodo vaši dnevi postajali vse bolj kavalitetni in usklajeni z vašimi željami in Cilji, bo vaše življenje postalo uspešnejše.

4. OZNAČITE SVOJ NAPREDEK

Ko merimo zmogljivost in napredek se učinkovitost še izboljša.

Najdite nekoga (partnerja, prijatelja, mentorja …), ki mu poročate o napredku, s tem boste oblikovali optimalno produktivnost in prevzeli odgovornost za svoj Uspeh.

Vsak dan, po končanem delu, pošljite sporočilo »Končano«. Če pa želite dodati še podrobnosti, navedite še to, kako je šlo.

V vsakem primeru ne želite le spremljati svojega napredka ampak želite tudi poročati; s tem se bo vaš napredek še izboljšal.

5. TEDENSKO OCENJUJTE NAPREDEK IN NAČRTUJTE STRATEGIJO ZA DOSEGO CILJA

Konec tedna si vzemite čas, da ugotovite, kako ste napredovali in kaj je potrebno spremeniti, da se približate svojemu Cilju:

  • Ste se dejansko približali Cilju vsak dan?
  • Kaj se je med tednom zgodilo, česar niste pričakovali?
  • Ali morate svoj dan začeti bolj zgodaj?
  • Ali je potrebna korekcija dnevnega načrta, da boste učinkovitejši?
  • Ali obstaja dejavnost ali vedenje, ki ga lahko izločite iz svoje dnevne rutine na račun učinkovitejšega doseganja Cilja?
  • Bi lahko svoje aktivnosti na Cilju podaljšali za 10-15 minut na dan?

To so vprašanja, ob upoštevanju katerih se boste nujno pomikali naprej.

Z utrjevanjem »dobrih navad« lahko zelo kmalu pričakujete nagrado v obliki Uspeha, tudi na drugih področjih.

Nastavitve zasebnosti
Ime Omogočeno
Piškotki
Za pravilno delovanja in boljšo uporabniško izkušnjo uporabljamo piškotke. Potrjeno strinjanje z uporabo piškotkov.
Google Analytics
Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
Hot Jar
Uporabljamo Hot Jar program za pregled klikov na strani
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Back To Top